KUNST OG KULTUR

Kulturelle perler Vi har lært mye om den franske Middelhavskysten og dens kunst og kultur.

 

Nedenfor finnes utdrag fra en av Charlottes artikler som tidligere er publisert i magasinet Det Gode Liv.
Besøk på et eller flere av disse magiske stedene bør veves inn i ethvert arrangement!

Har du hørt hva Edvard Munch uttalte i det han steg om bord på trikken fra Nice til Monte Carlo?

”Nice er byen for glede, helse og skjønnhet.Så, mens en sibersk kulde legger seg over Europa, mens snøstormer kjemper i Alger og Italia og mens små barn dør av kulde i Toulons gater og i Marseille – befinner jeg meg her i Nice hvor jeg varmer meg i solen gjennom mitt åpne vindu.

Hver dag skinner solen, varm som en junidag. Aldri har Middelhavets dronning vært mer innbydende eller mer stålende enn i dag ”…
”Rivieraen er som et fortryllet land. Når man en gang skal skrive om ”1001 natt”, er ikke lenger bakgrunnen India, men her..”

Det var lyset som trakk Matisse og andre store kunstnere ned til den franske Middelhavskysten.
Matisse er fremfor alt kjent som”Lysets maler ”og flere av hans tidligere arbeider ble skapt da han sto i sitt atelier ved enden av blomstertorget i Nice. I dag ville han kanskje blitt distrahert av menneskemyldret nede på Cour Saleya, der torgkoner, antikvitetshandlere, turister og musikere vandrer mellom alle kafeene, restaurantene og barene som befinner seg et steinkast fra Nices parade-gate, den åtte kilometer lange Promenade des Anglais.
Du behøver ikke bevege deg så veldig langt derfra for å finne frem til Moderne Museet i nærheten av den flotte Place Garibaldi – en av byens vakreste plasser. Museet er vel verdt et besøk, her finnes det et stort utvalg arbeider av moderne franske og amerikanske kunstnere som Yves Klein og Ben, Rauschenberg, Warhol og andre etterkrigsstørrelser. Det nye ”La Tête Carrée” er nettopp det den sier å være, et firkantet hode av et bibliotek (!) som ruver monumentalt opp mellom museet og byens konferansesenter Acropolis. Navnet er hentet fra grekerne, som var blant Nices tidlige ”stamgjester”.
Herfra er bilturen kort til verdens største Chagall-samling, med sine stor-format malerier i svimlende farver, en uforglemmelig opplevelse. Ta en titt på ”La Regina” bygningen i ypperste ”Belle Epoque” stil. Her ”overvintret” dronning Victoria av England i atskillige år, omgitt av hundretalls platan- og pinje-trær samt frodige daddelpalmer.

Henri Matisse bodde også i ”La Regina” og nøt utsikten over den romerske arenaen og den omliggende parken. Her vokser hundrevis av flere hundre år gamle oliventrær, her samles man til pikniker og sene søndagslunsjer, her arrangeres selskaper, og det er her byens kjente, tre ukers-lange jazz-festival finner sted på varme juli-kvelder. Jan Garbarek ”live” i fullmåne blant romerske ruiner – en uforglemmelig opplevelse.
”Jeg drømmer om en kunst som er balanse, renhet og ro, en kunst uten vanskelige emner som leder oppmerksomheten bort fra det vestenlige, en kunst som kunne skjenke hvert intellektuellt tenkende menneske, forretningsmannen så vel som kunstneren, lindring og avslapning, som en god lenestol, hvor han kan få hvile ut etter sine fystiske anstrengelser.” – Henry Matisse

På veggen i kapellet i Vence som Matisse har orkestrert henger et håndskrevet brev fra arkitekten Le Corbusier:
”Kjære Matisse …jeg har vært og sett på kapellet i Vence. Alt er glede, lys og ungdommelighet. Deres mesterverk har gitt meg enormt mot. Takket være Dem, enda en gang, er livet vakkert. Takk.”

På Fondation Maeght like i nærheten spiste og drakk kunstnere som Braque, Chagall, Léger, Miró og Picasso seg gjennom sommernatten på restauranten ”Colombe d’Or.”. Etterhvert ble de nære venner av Roux-familien som fremdeles eier og driver stedet. En lunsj burde man unne seg her, blant kunstverk satt igjen av Matisse, Picasso og andre berømte malere og skulptører som betaling, eller rett og slett som takk for et et slikt sted finnes. I haven finner du et vakkert lite svømmebasseng, flankert av ”mobiler” av Alexander Calder og Jean Tingely. Auguste Renoir, Fermard Lèger, Pablo Picasso har også spennende historier fra den franske riviera, og levende muséer som besøkes hyppig.

”Hver gang jeg ankommer Antibes,slår det meg som et støt” uttaler Picasso. La oss hjelpe deg med vår kunnskap og fortellerevne til å oppleve alt dette!

Van Goghs og Gaugin fant også sitt Provence, med endeløse lavendel-åkre og solsikkehav, som står i full blomst i slutten av juni og hele juli. Bli med på en skrddersydd reise i deres fotspor hvor man blant annet besøker sykehuset der Van Gogh malte noen sine i ettertid høyest prisede malerier.

I Aix-en-Provence, hjemsted for Paul Cézanne og Emile Zola, forskjønner et førtitalls fontener byens små gater og torg. Bli med på byvandringer både her og i Pavenes Avignon. Eller foretrekker du å selv stå med palett i hånd i en liten have ved utkanten av Aix, ansikt til ansikt med det mytiske Mont SaintVictoire? Fjellet som Cézanne foreviget i over hundre malerier. Han ble aldri trett av å studere lysets spill med den granitt-grå giganten og fjellets silhuett mot den dybplå himmelen noen få hundre meter derifra. Få blir det.

Comments

There are no comments yet!

Leave a comment