OM NICE OG PROVENCE

Noen sier at det er så mye å oppleve på den franske rivieraen at man ikke burde kaste bort tiden med bading.

Det er mye sant i det. Men ja-takk-begge-deler lar seg høre her også.I Nice bor du nærmest på stranden, men det er også mye som skjer inne i byen:
Den gamle bydel er full av vitalitet. Trange smug, blomstermarked, antikvitetssjapper, barer, palasser, kunstnerstudioer, falmete barokkfasader, frodige takterrasser og et enda frodigere natteliv. Byens italienske arv gjenspeiler seg i Nices kjøkken: det kryr av småsteder som serverer lokale spesialiteter.
To av dem: Salade Niçoise og den sterkt krydrete fiskesuppen. Veien er kort til råvarene: Det travle torget Cours Saleya, som går parallelt med Nices strandpromenade, er fullt av boder hvor du kan forsyne deg med friske blomster, grønnsaker og bakverk.

Gå ikke glipp av loppe- og antikvitetsmarkedet på mandager. I de små bakgatene venter små butikker og spisesteder fylt av spennende, eksotiske lukter og småbutikker som selger alt fra parfymert vann og krydder til antikviteter og juksearmbåndsur. Den beste olivenoljen er å få kjøpt hos Alziari i Rue St. Francois de Paule. Hos Auer er alt bakverk og sjokolade hjemmelaget; konfekten ser ut som små kunstverk. Den beste iskremen finner du på disken til Fenacchio på Place Rosetti, et av de vakre torgene i gamlebyen.

Spise godt? Det gjør du på sagnomsuste La Merenda hvor du får servert fransk bondekjøkken på sitt mest tradisjonelle. På Acchiordo koster de fleste rettene rundt en femtilapp – her bestiller du heller ikke bord, men venter hos Evelyne i baren (og det blir du ikke fattig av: et glass rødvin koster 5 franc!!)

Safari på blomstertorget et kjent for sitt Nice-kjøkken, velsmakende uten fiksfakserier. Ville de Siennes ovnstekte hare er verdt besøket, såvel som menyen hos La Petite Maison. Chez Antoine i Rue de la Prefecture er en vinner. Billig og veldig bra. Ingenting slår et kveldsmåltid under åpen himmel under Nice-nattens stjerner.